Vad är skillnaden mellan körkortstyperna?
Information om uppkörning
Här har vi samlat information om hur man går till väga för att skaffa sig en ny behörighet.
Att ta ett B96 körkort är ett snabbt och smidigt sätt att få dra lite tyngre släp. Med det vanliga B-körkortet får bilen och släpets maximala totalvikt tillsammans uppgå till max 3500kg. Genom att ta ett B96 körkort så höjs den maximala totalvikten för bil och släp till 4250kg. B96, eller utökat B-körkort som det också kallas kräver bara en uppkörning och man slipper därmed synundersökning och teorin som man behöver ha för BE. Det finns dock vissa krav för att få ta B96,
- Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
- Du har fyllt 18 år.
- Du har gjort ett godkänt körprov.
- Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.*
Uppfyller du kraven ovan så bokar du din uppkörning hos Transportstyrelsen, och om du behöver ett släp av oss bokar du det på samma tid som du har uppkörningen. Går allt bra har du din nya behörighet samma dag som du kör upp!
Med BE-behörighet får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och ett eller flera släp kopplade till bilen. Släpets eller släpens sammanlagda totalvikt får inte vara över 3 500 kg. Att ta BE-körkort har många fördelar då man inte längre går på totalviken efter godkänd behörighet. Du kan tex kör en tom båttrailer med en totalvikt på 3500kg med en vanlig Volvo v60 exempelvis vilket med B eller B96 inte är en laglig kombination.
Du bör börja med att boka en synundersökning hos en optiker, och sedan söka körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. När du fått ditt tillstånd så är det dags att boka Teoriprovet. Viktigt att tänka på här är att det inte räcker att bara läsa på om släp, utan många frågor kommer från vanliga teoriprovet för B-körkort.
Först när teoriprovet är godkänt får du köra upp, då bokar du uppkörning hos Trafikverket och efter en lyckad uppkörning så får man oftast sin behörighet samma dag. Behöver du ett släp framkört till din uppkörning så går det bra att hyra ett av oss här på hemsidan!
Redan när du bokar din uppkörning är det bra att ha koll på vilka vikter som gäller och att du har koll på registreringsbeviset för din bil och släp. Uppkörningen brukar alltid börja med att man får förklara att man med det körkort man kör upp för få dra den kombination av fordon som man tänkt köra upp med.
Vilka krav gäller då för bil och släp?
Körprovet ska göras med en lämplig bil eller lätt lastbil och tillkopplad släpvagn. Om du har körkortsbehörighet B för manuell växellåda, kan du använda en automatväxlad bil vid körprovet utan att ditt körkort begränsas.
Skatt och försäkring ska vara betalda. I övrigt ska fordonskombinationen vara tillförlitlig ur säkerhetssynpunkt. Bilen och släpet måste vara registrerade i Sverige och du ska visa upp de senaste utfärdade registreringsbevisen.
Bilen och släpet får inte ha körförbud, vara ett utryckningsfordon eller en begravningsbil. Den får inte heller vara lastad med farligt gods eller med djur.
Fordonskombinationen ska:
- ha en sammanlagd totalvikt som överstiger 3500 kg
Bilen ska:
- kunna köras med en hastighet av minst 100 km/h
- ha en tjänstevikt av minst 1000 kg
- ha en totalvikt av högst 3500 kg
- ha huvudstöd (nackskydd) på framsätena
- ha godkända bilbälten av trepunktstyp i framsätena
Släpet ska:
- vara utrustad med färdbroms (gäller även vid omprov som enbart omfattar säkerhetskontroll).
- ha en totalvikt av minst 1000 kg och högst 3500 kg, våra släp har en totalvikt på 1500kg.
- vara lastat till minst halva maximilasten med förankringsbart gods av styckegodskaraktär
- ha en bruttovikt av minst 800 kg, våra kombinationer har en bruttovikt på ca 900kg
- ha ett lastutrymme som har formen av en sluten lådkonstruktion som är minst lika hög och bred som dragfordonet. Den kan dock tillåtas vara något smalare än dragfordonet, om sikten bakåt bara är möjlig när dragfordonets sidobackspeglar används.
Att vara väl förbredd är A och O
Som vi varit inne på tidigare är det av stor vikt att man har koll och känner sig bekväm med vikterna. Nästa steg är säkerhetskontrollen, vilket är bra att ha koll på. Vi brukar rekommendera att kolla på en video likt denna för att förstå alla moment.
Och du, kom ihåg att det är okej att ta med en lista på alla moment på säkerhetskontrollen, dock får det inte på listan vara beskrivet hur du utför momenten.
Lycka till!
Har du någon fråga? Vi hjälper dig!
Här kan du hyra släp av oss på E3
Gävle
I Gävle lämnas våra släp på Nobelvägen 19. Du hittar släpet på höger sida i området, och möter upp kontrollanten på vänstra sidan av området.